Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutoare pentru împădurirea României. Astfel, țara noastră va primi 32 de milioane de euro.
Comisia Europeană a aprobat, în baza normelor UE privind ajutoarele de stat, o schemă de ajutoare a României în cuantum de 32 de milioane EUR care vizează sprijinirea investiţiilor pentru promovarea împăduririi.
Finanțarea se face prin Mecanismul de redresare şi rezilienţă (MRR), în urma rezultatului pozitiv al evaluării de către Comisie a Planului de redresare şi rezilienţă al României şi a adoptării planului de către Consiliu.
Se dorește îmbunătățirea rezilienței și a valorii de mediu a ecosistemelor forestiere, în special a speciilor şi a ecotipurilor, în perspectiva viitoarelor condiţii climatice din România. Astfel, se vor sprijini în special crearea, dezvoltarea şi modernizarea de capacităţi de producţie de puieţi forestieri şi producţia, prelucrarea şi condiţionarea seminţelor utilizate pentru împădurire.
Sprijinul va fi oferit sub formă de granturi directe care acoperă între 70 % şi 90 % din costurile de investiţii eligibile. De această schemă vor putea beneficia deţinătorii de păduri publici şi privaţi şi producătorii autorizaţi de material forestier de reproducere. Schema de ajutoare se va încheia la 30 septembrie 2024.
Comisia a evaluat schema în baza normelor UE privind ajutoarele de stat, a articolului 107 alineatul (3) litera (c) din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene, care permite statelor membre să sprijine dezvoltarea anumitor activităţi economice în anumite condiţii, precum şi în baza Orientărilor privind ajutoarele de stat în sectoarele agricol şi forestier şi în zonele rurale. Comisia a stabilit că schema este necesară şi oportună pentru a îmbunătăţi rezilienţa şi valoarea de mediu a ecosistemelor forestiere din România. Mai mult, Comisia a concluzionat că schema este proporţională şi nu va avea efecte negative nejustificate asupra concurenţei şi a schimburilor comerciale din UE. Pe această bază, Comisia a aprobat schema de ajutoare a României în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat.
Comisia evaluează cu prioritate măsurile care presupun acordarea de ajutoare de stat cuprinse în planurile naţionale de redresare prezentate în contextul MRR şi a oferit orientări şi sprijin statelor membre în etapele pregătitoare ale planurilor naţionale, pentru a facilita implementarea rapidă a MRR.